Pētijumi - Maize

Maize ar paaugstinātu olbaltumvielu saturu kā diētas terapija otrā tipa cukura diabētam

Otrā tipa diabētam ir raksturīga aptaukošanās, taukainā hepatoze un insulīna rezistence.
Ilgus gadus lietojot pārtikā kartupeļu, rīsu un kviešu produktus, kā arī limonādes, augļu sulas, saldumus, piesātinātos taukus un alkoholu, bieži pastāv iespēja saslimt ar šo slimību.
Pastāvīga aizkuņģa dziedzera insulāro šūnu aparāta nefizioloģiska stimulācija ir mūsu ar olbaltumvielām un ogļūdeņražiem bagātās pārtikas uzņemšanas rezultāts. Pirms tūkstoš gadiem nebija šādu graudaugu produktu.

Ārkārtīgi anaboliskais hormons insulīns pārpilda organismu. Hiperaktīvais insulīna saturs organismā izraisa muskuļu un aknu šūnu pārsātināšanos ar oksidatīvu stresu un bojā šūnu mitohondriju. Šūnas reaģē, regulējot insulīna receptorus. Līdz ar to kopā ar vienlaicīgu tauku uzkrāšanos starpšūnu telpā, rodas insulīna rezistence. To visu kompensējot organisma tauku šūnās ceļas insulīna sekrēcijas līmenis (rodas aptaukošanās). Insulīna un insulīnotropā terapija pastiprina metabolisma sindromu.
Cēloņa terapijā tiek pielietota pakāpeniska paaugstinātā insulīna satura samazināšana organismā, uz visu gadu nomainot ēšanas režīmu pret trim ēdienreizēm dienā un paaugstinot olbaltumu īpatsvaru pārtikā. Proteīnu maize ir viselementārākā risinājuma daļa!

Olbaltumvielu maisījuma milti sastāv no 26% kviešu proteīna, 6 – 12 g augu eļļas, bet tiek izmantota tikai 5 – 7 g koncentrācija. Pēc ēšanas gandrīz nepalielinās cukura un insulīna līmenis asinīs.

Ķīles universitātes (Vācija) zinātniskajā pētījumā tika iegūti šādi rezultāti:

Oriģinālās proteīnu maizes, kam ir paaugstināts olbaltumvielu saturs (17,2), glikēmiskais indekss ir daudz zemāks nekā parastas baltmaizes indekss (72,9). To var salīdzināt ar zaļajiem salātiem, brokoļiem, spinātiem vai sēnēm, kuru rādītājs ir 15.
Pārtikas produkti, kam ir tik zems glikēmiskais indekss, tiek ieteikti diabētiķu pārtikai.

Maize, kam ir paaugstināts olbaltumvielu saturs, un kas samazina insulīna veidošanos:

Salīdzinājumā ar baltmaizi (100%) insulīna līmenis ir daudz zemāks (41%), vēl mazāk insulīna ir tikai olas baltumā. Pat steikam insulīna reakcija ir augstāka nekā oriģinālajai proteīnu maizei. Līdz ar to šī maize ir ļoti noderīga diabētiķu pārtikā, lai samazinātu insulīna līmeni, ja katru dienu tā tiek ēsta 1 – 2 reizes.
Vislabākais laiks šīs maizes ēšanai ir vakarā no plkst. 18 līdz 20, jo pēc tam sākas 10 – 12 stundas ilga insulīna samazināšanās, ko izraisa spēcīga lipolīze augšanas hormona HGH (Human Growth Hormon) dēļ. Pēc dažiem mēnešiem jau sākas atbrīvošanās no muskuļu un aknu taukiem. Samazinās insulīna rezistence. Izdodas būtiski samazināt lietoto diabēta un insulīna medikamentu apjomu.

Daudzu diabēta slimnieku ārstēšanu var veikt ar diētas palīdzību. Ja uz visu gadu tiek nomainīts ēšanas režīms pret trim ēdienreizēm dienā, vakaros tajās iekļaujot maizi ar paaugstinātu olbaltumvielu saturu, tad svars samazināsies (sievietēm 2 – 3 šķēlītes, vīriešiem 3 – 4 šķēlītes maizes).

Glikēmiskais indekss (GI), vai Glyxx indekss: paņēmiens, kā noteikt to pārtikas produktu ietekmi, kuru saturā ir ogļūdeņraži, uz cukura līmeni asinīs. Jo augstāks ir šis rādītājs, jo cukura līmenis asinīs būs augstāks.

Insulīna līmenis: norāda, cik augsts ir insulīna līmenis organismā pēc attiecīgā pārtikas produkta lietošanas.

Lejupielādēt Ķīles universitātes pētījumu

PAPA klaips maize satur neticami maz ogļhidrātu. Zemais ogļhidrātu daudzums mūsu maizei nodrošina zemu glikēmisko indeksu. PAPA klaips maize ir atļauta un pat ieteicama cukura diabēta pacientiem!

Visas tiesības paturētas @ 2019 Papa Klaips
Izstrāde: Liepa WS